fredag 13 januari 2012

Hannes Råstam

Hannes Råstam, journalist och musiker, avled igår vid en ålder av 56 år, av cancer i levern och bukspottskörteln. Hans undersökande journalistik var nästan unik i och med att den faktiskt var undersökande. Han vände på de stenar som andra lämnade orörda, snarare än att springa i samma riktning som mediadrevet.

För avslöjandena om hur polisbrutalitet ledde till Osmo Vallos död, och om hur rättsväsendet först ville se genom fingrarna med det, fick han Stora journalistpriset 1998. Han har också tilldelats många andra journalistiska pris, bland annat Guldspaden för dokumentären om oegentligheterna i hanteringen av Thomas Quick ("Thomas Quick – att skapa en seriemördare").

Men han var inte bara journalist, utan också en mycket duktig musiker, basist för att vara exakt. Under 70-talet ingick han i bandet Text & Musik, därefter har han spelat med både Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Allra mest med den sistnämnde, faktiskt, han ingick såväl i Globetrotters och Björn Afzelius Band som i trion "Afzelius, Bygren & Råstam".

Jag hade en helt annan fredagssång inplanerad, men när nyheten om Hannes Råstams bortgång nådde mig fanns förstås inget annat val än att låta den utgå och ersättas av en där Hannes spelar med Björn Afzelius. Jag letade i första hand efter något från skivan "Afzelius, Bygren & Råstam", eftersom trio-formatet innebär att allas musikaliska insatser hörs lika tydligt, men jag hittade dessvärre inget på Youtube. Alltså fick det bli något med Björn Afzelius & Globetrotters istället. Närmare bestämt: Tiden förändras, från liveskivan Danska nätter. Och den är inte dålig den heller!

PS. Vill du lyssna till skivan Afzelius, Bygren & Råstam, och har Spotify, kan du göra det här.

Läs om Hannes Råstam:
Sydsvenskan
GP
Redaktionschefens blogg i Svenska dagbladet
DN 1 och DN 2
>
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar