lördag 14 januari 2012

Det börja' med att jag slog tillbaka...

Såhär på lördagsmorgonen blir det fredsrecept från Timbuktu (och Svante Lodén).

Jag hittade den tyvärr inte på YouTube, men däremot på Spotify. Jag talar alltså om låten Skjuter du skjuter jag, från skivan Alla vill till himmelen, om hur våld eskalerar, och om hur det, faktiskt, kan backas.

Inledningen går: "Om du trampar mig på tån, kallar jag dig nåt fult, om du puttar mig då, så slår jag dig i huvudet, om du svingar tillbaka ska jag klirra din haka, om du kommer med vapen ska blodet rinna på gatan"

Men för mig är själva nyckelmeningen i hela texten den här (som jag även gjort till titel på inlägget): "Det börja' med att jag slog tillbaka"

Har man insett det så har man ju nyckeln till lösningen. Inte det började med att han slog mig. Utan, det började med att jag slog tillbaka.

Och den insikten finns ju uttryckt i resten av texten också. Exempelvis i "Om jag älskar min fiende är jag vän med världen"och i "Backar jag, backar du, så gör vi framsteg"

4 kommentarer:

 1. Så bra texter!-fast jag har inte spotify-inte som princip, det har bara inte blivit av.

  Jag hör ju detta dagligen av små pigga barn och lite större och avseväert mindre piggare elever: det var han som började! Mitt svar är då alltid: "Och det var du som fortsatte."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir det språkspaning förstår jag. "avsevärt mindre piggare"=)

   Radera
  2. Nej, jag vet ju att inte alla har Spotify, det är därför jag, när det är möjligt, föredrar att länka till YouTube här på bloggen, för att det inte kräver något särskilt program installerat.

   OK, det kan bli problem med vissa youtube-videos om man läser med smartphone, inte allt på youtube funkar med det formatet. Men i stort sett, och som regel, kan alla se/lyssna till youtube-länkar.

   Själv har jag Spotify, men endast i gratisversionen. Det är inte heller någon princip, utan bara det att jag inte använder programmet så mycket att det är värt pengarna att betala för det reklamfria lyssnandet. Jag använder det inte ens så mycket att jag får problem med, eller kommer i närheten av, gränsen för gratislyssnande per månad. Jag använder det för att leta efter, och provlyssna på, ny musik (så kan man ju höra hela låten innan man bestämmer sig för att köpa den, istället för bara den där provsnutten). Och, förstås, för att klicka på andras spotify-länkar...

   Men det är inte mitt enda, eller ens huvudsakliga, musiklyssnaralternativ, som jag har förstått att det är för många av kidsen numera... Det är det iTunes som är, så länge jag lyssnar via datorn. Och sen finns det ju såna där stereoapparater (antikt, jag vet...), som i regel ger betydligt bättre ljud än datorer och datorhögtalare, där man lyssnar på så gammaldags saker som skivor...

   Radera
  3. "avsevärt mindre piggare" Hmmm. Motsatta komparationsböjningar... Men man kan nog vara mindre piggare också...Kanske.. ;-)

   Radera