måndag 19 december 2011

Hur många Skånetrafikenår är ett människoår?

Den 1 juni i år infördes kontantfri trafik i Skånetrafiken (alltså: från det datumet var det inte möjligt att köpa biljett ombord på bussar och tåg, åtminstone inte kontantbiljett. Tågbiljetter måste alltid köpas i förväg, bussbiljetter köps antingen i förväg, via SMS, eller med ett förladdat kort, så kallat Jojo Reskassa). I samband med det höjdes stadsbusspriserna* här i stan från 12 kr till 15 kr för en enkelbiljett (det vill säga en höjning med 25%!). Det talades visserligen inte så högt om den höjningen, men att den genomfördes var lite svårt att missa för den som brukar betala sina resor med Jojo Reskassa.

Den 11 december, också i år, genomfördes återigen en hyfsat stor höjning av priser hos Skånetrafiken, den här gången annonserades höjningen ordentligt, och motiverades med, dels, att man planerade stora satsningar (vilket väl kan tyckas vara ett OK skäl), OCH med att "priserna inte höjts på flera år".

På flera år????

I människoår räknat är det lite mer än ett halvt år från den 1 juni till den 11 december (6 månader och 11 dagar, blir nånstans mellan 0,52 och 0,53 år). Frågan som omedelbart infinner sig är förstås;


Hur många Skånetrafikenår går det på ett människoår?


-----------

* Priserna jag talar om är alltså i båda fallen priset på biljett köpt med Jojo Reskassa.

2 kommentarer:

  1. Intressant filosofisk fråga, där även fysiken kommer in. Kanske något för "snillen spekulerar" nu i Nobeltider?

    SvaraRadera
  2. Hmm, ja kan ju ha något att göra med busshjulens rotationshastighet kontra jordens rotation... Samtidigt som det naturligtvis ställer den västerländska linjära tidsuppfattningen i ett nytt perspektiv. En riktigt tvärvetenskaplig nöt att knäcka... ;-)

    SvaraRadera