onsdag 9 november 2011

En betydelsemättad dag

9 november är en dag mättad med betydelse. Särskilt i Tysklands historia, förstås, men med återverkningar i hela Europa och kanske i hela världen. Det är årsdagen för både Kristallnatten och för Berlinmurens fall. Den djupaste tragik samsas med det ljusaste hopp, människans värsta sida och människans förmåga att skapa god förändring firar födelsedag på samma dag.

Susan (Strauss) Taube var 12 år, på god väg mot den trettonde födelsedagen, när Kristallnatten inträffade. Här är hennes berättelse.>

Eva Dahlgrens sång om hur verkligheten ändå ibland bugar sig och viker för en dröm, Drömmarna och muren, får bli den hoppfulla avslutningen på en minnesdag som denna:>
3 kommentarer:

 1. Ja Tyskland är fascinerande där föddes Bach och Göbbels, kristallnatten och berlinmurens fallfiras på samma dag. Här startade två världskrig och nu är Tyskland det enda landet på jorden som lär sig av historien.Jag är nog inte bara fascinerad av Tyskland, jag är nog lite kär också.

  SvaraRadera
 2. Ett land med rik historia är det definitivt!

  Visst finns det oroande tendenser där för närvarande (med bruna partier, särskilt i de gamla östdelarna), men det är ju Tyskland - tyvärr! – absolut inte ensamt om.

  Inte för att Tyskland var ensamt om varken antisemitismen (som före tredje riket snarare var mindre där än i övriga Europa) eller rasbiologin (där det istället var vårt eget Sverige som var världsledande, en tveksam "ära") heller... Men det har ju varit bekvämt för övriga Europa att låta Tyskland bära hela skulden ensamma, så slipper vi andra ta något ansvar för vår del i den historien.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är ju som jag skrev bara Tyskland som lärt av historien.

  SvaraRadera