onsdag 31 augusti 2011

Besviken!

Det kan väl inte ha undgått någon trogen läsare av den här bloggen att jag verkligen gillar TV-serien Torchwood. Eller jag borde kanske säga, gillade. För i och med årets säsong har det liksom blivit något annat.

Produktionen har gått ju över från BBC Wales, till ett amerikanskt bolag. Det tillsammans med att mer än häften av de ursprungliga medlemmarna i Torchwood dog i den förra säsongen (och inte mycket tydde på att de skulle återupplivas, vilket annars hade varit fullt möjligt i Torchwood-universumet), gjorde att jag var en aning tveksam på förhand. Även om jag försökte tänka positivt kring det. Typ: "Det kanske blir något annat, men det kan ju vara något annat som är bra."

Tyvärr. Det har blivit något annat. Men inte ett bra annat.

Karaktärerna har blivit endimensionella, allt djup och alla komplikationer har försvunnit. De är antingen genomgoda eller genomonda, och är de genomgoda kan de dessutom aldrig känna frustration över "den goda saken". Tänker exempelvis på Gwens sambo, Rhys, som lämnas på andra sidan Atlanten med dottern, men aldrig är mer än på sin höjd godmodigt småirriterad över det. På den tid det utspelade sig i Cardiff var annars Torchwood (att det alltid gick före honom, och de risker Gwen utsatte sig för i och med arbetet där) en ständig källa till grus i maskineriet mellan honom och Gwen. Utan att han för den skull porträtterades som "ond". Och, faktiskt, utan att han framställdes som egentligen mot Torchwood heller, många gånger, och fler ju längre serien går, hjälper han ju dem. Och ofta är han också ganska beundrande inför Gwens insatser. Samtidigt som det retar honom. Och samtidigt som han oroar sig. Lite på det där mångtydiga och ibland motstridiga sättet vi människor faktiskt är i verkligheten.

All den humor och komedi som var Torchwood har också försvunnit. Nu är det i stort sett bara renodlad action (tydligen är det omöjligt, enligt hollywoodlogiken att kombinera action, drama och komedi, i en och samma TV-serie).

Och så skjuts det och sprängs det väldigt mycket mer än det annars gjorts i Torchwood (inte för att de aldrig skjutit eller, saker aldrig har flugit i luften, det var bara inte det första och enda sättet att lösa konflikter medan Torchwood hörde till BBC). Men det är väl också klassisk Hollywood, förstås.

Så långt vad man kanske dessvärre hade kunnat frukta, med tanke på att det skulle upphöra att vara en BBC-produktion. Men därutöver känns dessutom klippningen hafsig och ogenomtänkt, för att inte säga direkt rörig (ett fel den genomsnittliga hollywoodproduktionen trots allt inte brukar vara behäftad med, säga vad man säga vill, men proffsiga produktioner, rent hantverksmässigt, brukar Hollywood kunna leverera).

Jag kommer att se färdigt serien. Men bara för att det är Torchwood, och bara för att jag när jag gett det 3-4 avsnitt ändå lyckats fastna i historien som sådan. Hade jag råkat börja se den här säsongen utan att ha sett de tidigare, tror jag knappast att jag stått ut mer än ett halvt, eller på sin absoluta höjd ett helt, avsnitt. Vilket inte hade varit tillräckligt för att fastna.

Tummen ner.

Fast visst kommer jag se resterande avsnitt. Såklart. Och visst kommer jag att hoppas mot allt förnuft att den här säsongen blir en parentes i Torchwoodhistorien, och att nya, bra, säsonger kommer att produceras i framtiden...

Trailern för den nya säsongen finns här nedan, ifall någon är intresserad.>


Jämför gärna med de klipp jag lagt upp tidigare

4 kommentarer:

 1. Till och med trailern speglar allt du sagt... och du vet att jag delar din uppfattning till fullo. :-(

  SvaraRadera
 2. Jupp... Fast vi får väl se färdigt den nån dag... ;-)

  SvaraRadera
 3. Klart att vi ska se klart. Vi måste bara hitta luckor i våra välfyllda scheman. ;)

  SvaraRadera
 4. Ska nog gå att lösa...

  SvaraRadera