söndag 5 juni 2011

Nu firar vi! Och det med besked

Eslöv fyller 100 i år, vilket kommunen uppmärksammar under sloganen "Nu firar vi". Och firandet når sin höjdpunkt den här helgen, med stadsfest igår, flygets dag idag och kungabesök i morgon. Vi hamnade på stadsfesten lite oplanerat, genom att jag passerade stan när jag skulle handla, och fascinerades så av folkmängden och feststämningen i centrum att jag ringde Anna och sa åt henne att komma ner på stan och titta. Vi såg inga av uppträdena, men hörde en del av dem. Och framför allt tittade vi på folklivet.

Jag skulle önska att något liknande kunde ordnas i Eslöv lite oftare än vart hundrade år. Höst- och vårmarknaderna påminner lite om det, men är ändå något helt annat. Nån slags mini-stadsfestival i den här stilen kunde vi slå till med varje sommar.


Stora torget igår strax efter lunch.
Bild tagen från Hotell Stenssons trappa, med mobilen

För övrigt gillar jag det anspråkslösa i sloganen "Nu firar vi". Jag har en känsla av att en "malligare" stad snarare skulle ha valt något i stil med "100 år av framtidstro! [eller stolthet eller annat valfritt pampigt ord in här]". Men bara ett "Nu firar vi". Kort och gott. Det är väldigt mycket Eslöv i det. Och väldigt mycket av vad som gör Eslöv till ett bra ställe. Vi har formulerat vår egen, tvåspråkiga, slogan för kommunen som uttrycker ungefär det.

Skånska: "Eslöv – de e nok!"
Svensk översättning: "Eslöv – det räcker!"

För så är det. Eslöv är inte störst, bäst och vackrast, och försöker inte vara det heller, men det är alldeles tillräckligt. Det räcker. Hugad kommuntjänsteman/kvinna erbjuds härmed att ta till sig den sloganen om så önskas (som alternativ kan erbjudas vår gudsons något mer kryptiska: "Eslöv – det sitter").

Uppdaterat: Läser i Skånskan att jag inte är ensam om att önska upprepning av stadsfesten. Kul!

2 kommentarer:

  1. Så underbart med en förnöjsam slogan!

    SvaraRadera
  2. Sådärja, nu efter solnedgång kan man ju nästan vara i arbetsrummet igen... (vi har riktig värmebölja här). Och, ja, om vi får säga det själva är "Det räcker" (eller "det e nok") bra slogans... ;-) Och, som sagt, kommunens egen 100-års-slogan är inte tokig den heller...

    SvaraRadera