lördag 14 maj 2011

You don't belong here

Veckans fredagssång blir "You don't belong here" av och med Kim Hill. Jag tyckte texten var passande såhär efter en vecka med debatt om vem som är välkommen i kyrkan, vem som rätten att sätta normen för alla andra i kyrkan, och vem som har skyldigheten att underkasta sig den normen och låtsas vara någon annan om de vill vara i kyrkan.

Jag tror slutsatsen i sången är högst giltig för många. Att lämna kan vara det enda någorlunda sunda och hälsosamma. Men jag tror förstås också att det finns de som fått kallelsen att stanna inom kyrkan och vara bångstyriga bråkstakar, som kan förbereda vägen för andra, särskilt för andra som kanske är skörare och som hade malts ner och knäckts av kyrkostrukturerna om ingen varit där före dem och rumsterat om en aning.

Texten lyder:

Hey Lady sitting by yourself, I can hear them say
'You don't belong here, if your man's away'
Cause they believe in a love that has no end
So you can either tough it out or live in sin


Just when I start to think they've got it all wrong
That's when I realize the truth


Maybe they're right, you don't belong here
You deserve to be where there are people that care
Instead of a world that shouts from the high road
Saying: We love like God, but you don't belong here


Hey you with the rainbow flag, I can here them say
'You don't belong here, not if you're gay'
Although we all fall short, I guess they still believe
Some people fall too far for grace to reach


I'm not trying to decide what's right or wrong
I don't think that job is up to me
But they're selling passports to the gates of kingdom come
Like they're the ones who hold the key


And they're not.


Hey man hanging on the cross, is it really true
When they say we don't belong, you've been there too
You were a friend to the prostitutes,
you were a friend to thieves
For that your blood was shed by the Pharisees"

Hela skivan där låten finns, Broken Things, är riktigt bra. Man kan göra som jag och köpa den via iTunes store (här), men man kan säkert få tag i den på andra sätt också. Rekommenderas storligen!>Tillägg: Och att veckans fredagssång står som publicerad en lördag beror alltså på att Blogger igår, fredag, raderade en massa inlägg temporärt, däribland detta. Vilket trogna läsare av bloggen vet. 

4 kommentarer:

 1. Kul att höra Kim Hill-jag gillar henne och låten är verkligen passande just nu.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tror bara jag har den här skivan, fast jag har hört en del annat av henne på Spotify också. Kommer faktiskt inte ihåg hur jag hörde talas om henne, eller om det var snarare så att jag hittade något av henne när jag letade efter något annat. Hursomhelst gillar jag också henne.

  "Lover of my soul" är en av mina (andra) favoriter, inte minst för texten. Att lyckas ta ett av mystikens äldsta teman, och låta det möta en modern språkdräkt utan att det skär sig. Lysande. Den kanske dyker upp här vad det lider...

  SvaraRadera
 3. Jag gillar hennes gamla skiva Braveheart jättemycket. Hon är så härligt tuff och har så ovanligt intelligenta texter. Hade hon inte varit kristen och kvinna hade hon varit betydligt mer välkänd.

  SvaraRadera
 4. Tror inte jag har hört något från Braveheart, men i dessa dagar då man lyssnar på (och ofta även köper) låtar styckvis är det förstås svårt att vara helt säker på det. Fördelen med det där med enstaka låtar är ju att man lättare kan upptäcka nya artister/sångare/etc, men nackdelen är helt klart att helhetsupplevelsen av en skiva, eller ett album som det hette förr, går lite förlorad.

  Hursomhelst, ja, det är helt klart så att det är hennes nischade marknad (kristna texter etc) som hindrar henne att slå igenom större, och att hon är kvinna är säkerligen inte till någon hjälp heller (de flesta kristna artister som slagit även på en bredare marknad har ju varit män, åtminstone kommer jag i skrivande stund bara på män).

  SvaraRadera