tisdag 3 maj 2011

Med anledning av Usama

"Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness can not drive out darkness: only light can do that. Hate can not drive out hate: only love can do that" Martin Luther King, jr. 

Jag är den förste att ta avstånd från terrorism. Tro inget annat. Min definition är dock lite bredare än den gängse. Ni vet, den som kan formuleras ungefär:  "Allt som görs mot oss är terrorism. Allt vi gör mot andra är fair game".

Att kapa flygplan och flyga dem in i byggnader i USA är förfärande terrorism. Att försöka spränga julhandlande civila i Stockholm i luften med en självmordsattack är förfärande terrorism. Men när ett amerikanskt stridsplan attackerar en bröllopsfest i Afghanistan är det också förfärande terrorism. När ovärderliga kulturskatter eldas medan de amerikanska styrkorna koncentrerar sig på att skydda oljekällorna är det också terror.

Och, slutligen, när amerikanska styrkor på order av den amerikanska presidenten, avrättar en man (och i samband därmed dessutom dödar en hel del andra) utan föregående rättegång, är det också i allra högsta grad "An act of terror". Så skipas inte rättvisa (vad än presidenten kallar det i sitt tal). Den kan endast skipas i en domstol där bevis kan prövas och alla sidor kan höras.

Att reaktionen på detta dödande, särskilt i USA, är jubel och firande kan inte annat än förfära. Så sår man nya frön av hat, så skapar man nya självmordsbombare.

Fred kan aldrig skapas med krig.
Hat kan aldrig fördrivas med hat. 

Detta visste redan Martin Luther King, man kan bara önska att hans nutida landsmän i större utsträckning fick den insikten.

1 kommentar: