tisdag 1 mars 2011

Fyrvaktaren, ett första intryck

Har hunnit en sådär hundra sidor i Camilla Läckbergs Fyrvaktaren, och tänkte dela med mig av en snabb plus- och minuslista såhär långt.

Plus:
* Gillar spökena! De skänker boken en lite extra dimension, och höjer den lite.
* Att personer man läst om tidigare återkommer är ju alltid en bonus med serier.

Minus:
* Hade glömt det där att föräldraskapets vedermödor och glädjeämnen är så i totalfokus i Läckbergs böcker numera. För den som faktiskt inte ägnar större delen av sina tankar åt det där med att ha barn, så känns det inte särskilt trovärdigt att ingen i boken tycks ägna mer än högst någon enstaka förflugen tanke åt något annat än just barn och föräldraskap. Tror inte den totala besattheten är fullt så allmängiltig.

* Mordgåtan engagerar inte jättemycket (spökena engagerar mer), men kanhända är det inte mordgåtan som är den gåta man ska uppfatta som bokens fokus (och i så fall funkar det).

12 kommentarer:

 1. Håller med!(igen, jag är ditt eget medhåll verkar det som). Jag har fem barn och så där uppslukad blir man inte. Jag tror det är dåligt för barnen om man blir så uppslukad av dem att inget annat ryms i livet.

  SvaraRadera
 2. Ja, det känns mer som att Camilla Läckberg själv blivit småbarnsförälder och blivit så uppfylld av det där med föräldraskapet att det flödar över in i varenda en av hennes litterära karaktärer.

  Och det att författaren lånar i alla fall delar av sig själv till karaktärerna är väl inget anmärkningsvärt, så om det fanns någon eller några i boken som är helt uppfyllda av att vara föräldrar och ha barn så skulle det inte vara mycket att säga om det.

  Det är mest det där att ingen av karaktärerna verkar ha något enda annat fokus eller drivkraft. Nu har jag ju visserligen inte barn själv (av eget val), men jag tror att även de som valt att ha barn faktiskt har även annat i sitt liv och sina tankar, om inte alla så de flesta. Vilket du ju bekräftar - bra med ett medhåll ibland ;-)

  SvaraRadera
 3. Föräldraskap och fika! Det fikas väldigt mycket, kolla får du se!

  SvaraRadera
 4. Nu när du säger det så. En hel del kaffe (och tilltugg) rinner det under broarna också... ;-)

  SvaraRadera
 5. Läckberg är kanske hungrig hon har ju gått på någon modediet hörs det.

  SvaraRadera
 6. Bantas gör det faktiskt en del i boken också, eller talas om bantning i alla fall, så kanske det... ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det är mycket blöjbyten och matlagning . Klart tröttsamt . Jag tycker fortfarande att predikanten är den bästa av hennes böcker .

  // Fruhatt

  SvaraRadera
 8. Hej Fruhatt! Kul att se dig här!

  Jo, tröttsamt blir det som sagt. Jag vill minnas att Predikanten var den första av hennes böcker som jag läste (men det var inte den första hon skrev, va?), och den är nog förklaringen till att jag läst fler efter det.

  SvaraRadera
 9. Predikanten och Isprinsessan (den är den första) gillar jag bäst!

  SvaraRadera
 10. Hmm. Isprinsessan vet jag inte om jag har läst. Men jag ser omslaget väldigt tydligt framför mig, så det har jag kanske ändå.

  SvaraRadera
 11. Isprinsessan är väldigt bra !
  // Fru hatt

  SvaraRadera
 12. Då får jag se till att läsa den då! Kikade i hyllan här, och vi har den inte, så jag har nog förväxlat den med någon annan, helt enkelt.

  SvaraRadera