fredag 5 november 2010

Gud är inte...

Jag gillar verkligen videon, och låten förstås, God is not a white man, av Gungor. Särskilt gillar jag biten om hur förgäves alla försök att fånga in och förpacka Gud är (den bit där människor springer med håvar utanför en kyrka för att fånga in Gud som är "på rymmen", och den med löpande-band-paketering av likadana gudar i likadana gudkartonger).

För det är ju just det med Gud. Gud är större. Alltid större.

Eller som en annan tänkare har sagt: Varje gräns du sätter för Guds kärlek, är din egen gräns. Din egen oförmåga till kärlek.

Kan vara skönt att tänka på när man frustreras av alla de gränser som vi människor känner oss tvungna att dra>

2 kommentarer:

  1. Helt underbart! Jag har länge haft andra budordet(edet som tagits bort i kristenheten) Du ska inte göra dig bild eller beläte... osv. Jag tror det är ett bud som vi inte vill ta i eftersom vi hela tiden gör oss fixerade bilder av exakt hur Gud är och tror oss ha fångat Gud i en liten ask. Dessutom, ju mer övertygad man är om att just min bild eller mitt beläte verkligen ÄR Gud desto grymmare och hjärtlösare är man mot alla andra människor.

    SvaraRadera
  2. Ja, alltför ofta gör vi oss en gud till vår egen avbild, i stället för att ta in storheten i att människan, i all sin mångfald och komplexitet, är Guds avbild.

    SvaraRadera