"Can you picture Sherlock Holmes in earnest conversation with a drag queen?" frågar San Fransisco-polisen Kate Martinelli sin sambo Lee.
The Art of Detection är alltså boken där författaren Laurie R. Kings två serier möts, ramberättelsen hör till hennes serie om Kate Martinelli, den nutida mordutredaren i San Fransisco, men insprängt i boken, och med en viktig funktion i mordgåtan, finns ett manuskript med en Sherlock Holmes-berättelse i jagform, vilket är ovanligt, som utspelar sig i San Fransisco år 1924. Eventuellt är författaren faktiskt ingen mindre än Mr. Holmes himself, de trogna läsarna av Laurie R Kings serie om Sherlock Holmes och hans partner (i livet såväl som i detektivarbetet) Mary Russell vet ju att de två faktiskt var i San Fransisco under just den tidsperioden (den berättelsen finns i boken Locked Rooms).
Myten Sherlock Holmes äter sig dessutom in ganska mycket även i den nutida ramberättelsen: Mordoffret är en man med en märklig passion för figuren Sherlock Holmes, han är samlare av Sherlockiania (föremål som på något sätt är relaterade till Sherlock Holmes och till Arthur Conan Doyle), han livnär sig faktiskt på bland annat det samlandet (genom att köpa och sälja föremål), han har också gjort om hela nedervåningen på sitt hus till en tidstypisk (1800-tal) Sherlock Holmes-bostad, med detaljer som är i enlighet med vad som beskrivs i Arthur Conan Doyles böcker. Han har dessutom monterat in en webbkamera i den bostadsdelens vardagsrum, kallad HolmesCam, vars upptagningar av honom själv i rollen som Sherlock (spelandes fiol, rökandes pipa etc), eller av middagsbjudningar med "The Strand Diners", den middagsgrupp av Holmesfans som han själv grundat.
Sammanflätningen av de två serierna, och sammanvävningen av den passion för Sherlock Holmes som Laurie R King själv delar med ett nutida San Fransisco, är mycket skickligt gjord. Elegant skulle jag rent av vilja säga.
Mordgåtorna (den samtida och den Sherlock Holmes utreder) belyser dessutom sådana samhällsföreteelser somrätten till äktenskap oavsett kön, "Don't ask don't tell"-policyn i det amerikanska försvaret, och den historiska företeelsen med kvinnor som antog en mansroll officiellt (och i regel även privat) och gifte sig med kvinnor. Viktigt och samtidsrelevant, alltså.
Men inte minst är det en njutbar läsning, med karaktärer man bryr sig om och tycker om.
Rekommenderas!
Köp på Bokus, eller på Adlibris, eller låna på bibliotek eller av kompis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar