En recension av, eller kärleksförklaring till, Om inte nu så här av Annika Thor.
Titeln är hämtad från ett citat av Hillel* som också återges på försättsbladet:
"Om jag inte är för mig själv, vem skall då vara för mig?
Och om jag bara är för mig själv, vem är jag då?
Och om inte nu, så när?"
Men titeln är också genialisk så tillvida att den knyter ihop bokens berättelsetid med läsarens samtid. Handlingen i boken må utspela sig till allra största delen under 1930-tal och 1940-tal, och konkret beröra den flyktingpolitik som då bedrevs av den svenska staten. Flyktingpolitik är dock något vi har idag också, och boken ställer, indirekt, frågor också om humaniteten i den. Om inte nu så när, är kort och gott också en fråga som kan ställas angående vilken tid boken skildrar.
En mängd människoöden vävs samman i boken, den sammanbindande tråden är att de alla på något sätt berörs av den svenska flyktingpolitiken under andra världskriget; som anställda på utlänningsbyrån, som flyktingar eller som anhöriga till flyktingar.
Boken har en berättare, en efterkommande till några av bokens huvudpersoner, som presenterar sig själv i en prolog, och också träder fram i bokens avslutning. Någon gång under berättelsens gång träder också berättaren in och kommenterar något i berättelsen, ur en synvinkel som är hennes, och vår, samtids snarare än bokens. Ett grepp som lätt hade kunnat överanvändas, men som i Annika Thors skickliga hand bara bidrar till autenciteten i skildringen, och till att knyta ihop bokens tid med vår.
Och till autenciteten bidrar också att boken faktiskt förmedlar den känsla av förvirring, ovisshet om framtiden, och kaos, som de som levde mitt i detta skeende måste ha känt. Inte alls den känsla av att nånstans ändå sitta med facit på hand, som många böcker om andra världskriget ändå genomsyras av.
Jag påminns om det som en föreläsare en gång sa; "När vi talar om mellankrigstiden, och anser att detta uttryck bidrar till förståelsen av de åren, måste vi ändå minnas att det för de människor som levde då var en efterkrigstid, mot slutet möjligen en förkrigstid. Mellankrigstid kan det bara bli för den som blickar tillbaka."
Kort och gott: Läs den! Finns att köpa både på Bokus och på Adlibris, samt att låna på bibliotek runt om i Sverige. Och säkerligen också i den bokhandel du brukar gå till.
Titta/lyssna också gärna på intervjun med Annika Thor nedan.
-----------
* En judisk lärare från tiden strax före, och runt, det första århundradet som många berättelser i Talmud handlar om. Han har ibland jämförts med Jesus, eller Jesus har jämförts med honom snarare eftersom han levde senare, på grund av att de var två nästan samtida judiska lärare, som uppvisar många likheter i vad som lärs ut. Exempelvis hade redan Hillel formulerat det som brukar kallas den gyllene regeln ("gör mot andra etc"), med samma tilläggskommentar om att detta sammanfattar hela lagen som även återfinns i (det senare) Jesuscitatet.
Tack för tipset! Jag gillar hennes böcker om en ö i havet och de blev bra både som radio och TV för barn och unga. Det är böcker som jag inte känner mig ängslig för att mina barn ska läsa om andra världskriget. En del av böckerna om den tiden skapar bara förtvivlan.
SvaraRaderaJa, den förtjänar verkligen att rekommenderas. "En ö i havet" har jag, men har inte läst (just när jag fick den hade jag inte tid att läsa, och sedan har det inte blivit av). Men jag tänker definitivt läsa den med det snaraste! Den här läsupplevelsen gav mersmak.
SvaraRadera